În data de 20 ianuarie 2017 a avut loc Conferința Sf. Spiridon, Editia a IV-a, „Provocarea diabetului”, avându-l ca invitat special pe Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Alături de domnia sa au conferențiat medici de specialitate din județul Bacău: Dr. Roxana Barbu – medic diabetolog, Dr. Adorjan Biro – medic neurolog, Dr. Viorel Grigoraș – medic oftalmolog, Dr. Meda Angheluș – medic cardiolog, Dr. Maria Branici – medic nefrolog și Cristina Petrescu – psiholog. Evenimentul a adunat la Teatrul de Vară „Radu Beligan” peste 1.000 de băcăuani.

Auditoriul a fost format din persoane cu diabet, membri ai familiilor acestora sau persoane sānātoase, toți dornici să afle informații documentate despre aceasta boalā, prevenție și evitarea complicațiilor.

În populația adultă din România există peste un million de persoane cu diabet. Principalele cauze sunt legate de stilul de viață nesănătos (alimentație hipercalorică, sedentarism, abuz de alcool, somn nesănatos și stres psiho-social) combinat cu factori genetici.”, spunea dl. Prof Hâncu.

Au fost detaliate într-o manieră accesibilă simptomele diabetului, complicațiile acestuia care „întunecă și scurtează viața celor care au aceasta boală”, tratamentul adecvat, susținerea emoțională a pacienților, dar și ccea ce înseamnă un stil de viață sănătos.

  d3

 

„Omul controlează diabetul, nu diabetul pe om”

 

„Omul controlează diabetul, nu diabetul pe om” - aceasta a fost concluzia finală a celei de a patra conferințe organizată în Bacău la 20 ianuarie 2017 de către Fundația Sf. Spiridon, în parteneriat cu Farmaciile Sf. Spiridon, și care a avut ca temă chiar „Provocarea diabetului”. Evenimentul a reunit, în sala Teatrului de Vară, sute de băcăuani care au venit să urmărească o temă de interes pentru persoanele cu diabet și pentru cei care se ocupă de îngrijirea acestora, dar și pentru cei care vor să știe cum să prevină această boală.

Invitatul special al conferinței a fost președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, personalitate medicală cu o experiență remarcabilă - clinică, academică, de cercetare și organizatorică, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, membru de onoare al Academiei Române, profesor emerit al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, președinte al Asociației Române pentru Studiul Obezității, autor și co-autor a peste 300 de lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, a 17 monografii sau tratate (autor sau co-autor) și colaborator la 16 cărți de specialitate.

Ce este și ce efecte are diabetul asupra organismului

Conferința a început cu un interesant dialog al moderatoarei acesteia, medicul Anca Hâncu, pe tema problemei și a tratamentului diabetului, care a stat de vorbă cu patru medici specialiști băcăuani despre felul în care diabetul are efecte asupra unor organe importante ale corpului nostru sau chiar asupra psihicului. Ei sunt oftalmologul Viorel Grigoraș, neurologul Adorjan Biro, cardiologul Meda Angheluș, nefrologul Maria Branici și psihologul Cristina Petrescu. Dialogul a fost, însă, precedat de interesanta expunere a diabetologului Roxana Barbu, care ne-a introdus în complexa problematică a diabetologiei, dar și a unei boli care anul trecut a fost din nou în creștere. Am aflat, astfel, că România are peste un milion de persoane cu diabet, iar numai în zona Moldova 12,8% din populație este afectată de această boală. Diabetul poate fi, însă, prevenit, dacă oamenii înțeleg să evalueze factorii de risc, pentru ca oamenii să controleze diabetul, nu diabetul pe oameni.

Medicii ne-au arătat, pe scurt și pe înțeles, ce efecte poate avea diabetul asupra ochiului, asupra sistemului nervos, asupra inimii și chiar asupra psihicului. Medicul Viorel Grigoraș a vorbit despre retinopatia diabetică, medicul Adorjan Biro despre neuropatia diabetică, medicul Meda Angheluș despre cardiopatia diabetică, iar medicul Maria Brănici despre nefrologia diabetică. O interesantă și originală opinie a susținut psihologul Cristina Petrescu, vorbind despre efectele unei asemenea boli asupra familiei bolnavului de diabet sau chiar a comunității din care acesta face parte. Efectele au fost traduse ca o veritabilă a treia formă de diabet, pentru care psihologul a formulat „zece porunci ale diabetului către familie”, privind modul în aceasta trebuie să se comporte cu o persoană afectată.

„O conferință documentată”

Conferința s-a încheiat cu mult așteptata prelegere a profesorului Nicolae Hâncu. „Diabetul – a spus de la început profesorul – este o boală perfidă. Diabetul și obezitatea sunt considerate acum cea mai mare calamitate umană din toate timpurile. De aceea diabetul a fost și tema Zilei Mondiale a Sănătății pe care am marcat-o în anul 2016”. Reputatul profesor și diabetolog, care a caracterizat conferința ca fiind „bine documentată, dar și primul eveniment de acest fel din cariera sa, organizat de o fundație și de un lanț de farmacii, le-a făcut noi recomandări tuturor celor care sunt afectați de diabet sau au în familii ori în comunitate asemenea persoane. Reputatul specialist a subliniat că diabetul provoacă mai multe medii și instituții din societate, între care statul și legiuitorii, familiile, dar și generațiile viitoare. Sarcina mare a unui om cu diabet este să se instruiască – a indicat profesorul Nicolae Hâncu – și i-a îndemnat pe toți cei afectați să participe la propria lor îngrijire, să ia regulat medicația și să învețe să trăiască armonios cu toate complicațiile care apar, dar să le prevină. Dacă nu prevenim cum se cuvine diabetul, omenirea va avea, peste 20 de ani, o jumătate de miliard de bolnavi de diabet.

„Sunt foarte mulțumit și bucuros că am avut ocazia să particip la această conferință. A fost atrăgătoare, am putut afla multe lucruri bune pentru toți cei care avem diabet și nu numai. Sperăm să mai avem parte de asemenea ocazii și în viitor. Noi știam destule despre diabet, dar după o asemenea conferință am plecat acasă înțelepți. Chiar mă gândesc să organizez și în comuna noastră o întâlnire cu un medic diabetolog, pentru consătenii noștri”.

Ion Blănaru, pensionar din comuna Itești

„Tema abordată a fost una de interes major și pentru bolnavii de diabet, dar și pentru aparținători sau pentru cei care este posibil să dezvolte boala în viitor. A fost o oportunitate extraordinară de a ne actualiza și de a ne reaminti anumite aspecte care ne privesc pe toți, chiar și pe noi, medicii. Problema supraponderabilității este de mare actualitate și niciodată nu strică să ne reamintim lucruri simple, știute de marea majoritate a oamenilor despre ea. Astfel ne întărim încrederea că putem să învingem boala”

Adorjan Biro, medic primar neurolog, Bacău.

„Conferința «Provocarea diabetului», organizată de Fundația și Farmaciile Sf. Spiridon, avându-l ca invitat special pe prof. univ. Nicolae Hâncu, este prima ediție a Conferințelor Sf. Spiridon cu o temă exclusiv medicală, prezentată de specialiști, într-un format accesibil publicului larg. Mulțumim tuturor participanților pentru interes și prezența într-un număr atât de mare! Participarea numeroasă a publicului băcăuan și mesajele de mulțumire pe care le-am primit după fiecare ediție a Conferințelor Sf. Spiridon ne încurajează să continuăm acest demers. Sub crezul nostru «Universului sănătății» pentru trup și spirit, ediția a V-a a Conferințelor Sf. Spiridon, care a avut loc pe 8 aprilie 2017, la avut ca invitat special, pentru a doua oară, pe părintele Constantin Necula.”

Andreea Ariton, farmacist coordonator, Farmaciile Sf. Spiridon.

 

 

Pentru a fi la curent cu proiectele fundației, abonați-vă la newsletter!
Email(*)
Introduceti adresa de email.